MASSANA

ANNALS DE L'ALBERA ARGELERS DE LA MARENDA - ANNALES DE L'ALBERA ARGELES-SUR-MER

lundi 12 mars 2007

La Jonquera des de fora


Com es veu la Jonquera des de fora?. Andreu Capeille.
Es pot dit moltes coses sobre aquest poble que tots el rossellonesos coneixen més o menys. Des de fa molts anys, la vista a l’arribar, a canviat forçosament i aquell que utilitza la carretera principal, la N II, en direcció Figueres o bé comprar algunes coses dins els nombrosos magatzems, les obres li fan regirar el cap ! Aquí dos mons diferents, d’una banda el casc antic separat de la « Gran Via » per la riera, de l’altra la nova Junquera que no té res a veure amb el poble vell gràcies al seu conjunt enorme de naus i d’aparcaments de vehicles.
L’entrada ara més facilitada amb la destrucció de les marquesines, on hi havia la policia espanyola, us donen dues opcions : El poble vell o les noves infrastructures.
A l’antic carrer d’entrada, a mà esquerra, es veu la caserne « Cuartel de la Guardia Civil » i més lluny s’arriba al centre del vilatge.
En primer lloc, és la part més tranquil.la. Sembla la còpia de tots els poblets de Catalunya, i és agradable ; un carrer principal ben condicionat amb comerços de tota mena, fleques, carnissers, bancs, calçats, perruqueries, llar de la gent gran, cafés, estancs, església, museu i Ajuntament. No descuidarem el simpàtic mercat del diumenge que atreu molta gent, sobretot veïns i a vegades gent de fora. Aquí s’hi viu en tota tranquil.litat ; els ciutadans van i venen alt ritme de la vida. Les mares acompanyen els fills a l’escola, els veïns xerren, els avis enraonen als bancs seguts a l’ombra o al sol seguint al temps, la policia urbana saluda a la gent i intenta preservar la relativa quietud d’una vida normal.
Passat el poble vell, s’arriba a les obres faraòniques de la « Nova Junquera ». És inimaginable pensar que les obres s’han endegades sense interrompre el tràfec ! Una carretera ampliada, recta, amb una mena de rotondes que ens permeten anar o a la autopista A7, o bé, a les diferents naus dels polígons industrials i de serveis. Aquí, cap cases, cap vida ciutadana, sinó, un aparador del que pot ser l’activitat comercial d’hípers, de gasolineres, de restaurants ràpids i de bufets amb cues llarguíssimes. En aquell mateix lloc, més al sud, s’ha arrasat terrenys encara lliures per fer-ne un immens planell destinat a rebre camions, naus i carrers.
Es fantàstic ! ja milers de camions, una de la més gran concentració d’Europa, descansen rera els supermercats on hi ha a dins tot el que necessita un xofer obligat aturar-se une quantes hores : Dutxes, quiosc, pressings, estancs, queviures, bancs, perruqueries, cafés, restaurants, etc… També autobusos turístics vuiden els seus passatgers per deixar-los comprar entre altres, oli, vins, tabac, alcohol, souvenirs, mentre que a les gasolineres els cotxes particulars omplen els seus dipòsits de carburants abans de marxar cap a França!
Per exemple, quan s’entre dins qualsevol magatzem d’aquesta zona, la parla és internacional, gent d’Europa, d’Àfrica s’hi encontren ! una barreja de civilitzacions. Després, que fan els homes del temps del descans ? Passegen a tot arreu, bosses de plàstic a les mans vers els seus vehicles. Quan diguem tots, segurament que és la gran majoria, però, una pregunta ens ve a l’esperit : quí són aquelles jovenetes que van d’un camió a l’altre ? Què venen ? Sembla que contestar és molt evident !
És això la Junquera per la gran multitud de Rossellonesos que freqüenten aquest passatge frontaler. Segons sembla, aquesta diversitat fabulosa no impedeix ningú passar-hi una estona !

Aucun commentaire: