MASSANA

ANNALS DE L'ALBERA ARGELERS DE LA MARENDA - ANNALES DE L'ALBERA ARGELES-SUR-MER

lundi 5 janvier 2009

El Burro Català

L'Ase...El Guarà...El Burro català. - Lina Prudhomme-
El burro català es diferencia de les altres races d'ase per les seves caracteristiques peculiars. Animal de gran talla, (entre 1m35 i 1m64) el seu pès mitjà és d'uns 350 a 400 quilos.
Les orelles son primes i llargues (42cm), molt mobils i sempre ben dretes. Mai no veurem un guarà català amb les orelles tombants, encara que sigui vell.
El seu pèl és curt i negre, pertot arreu, menys al voltant dels ulls i del morro, i sota la panxa, on és d'un blanc argent. En arribar l'hivern, aquest pèl negre esdevé marro i un poc més llarg, per aixi protegir l'animal del fred.
De constitucio robusta i d'un temperament enèrgic i plàcid al mateix temps, sempre ha estat d'una gran ajuda en els treballs del camp.
També ha estat emprat sovint en molts altres països, per millorar una espècie. Per exemple als USA, on el burro català, és a l'origen del famos Kentuky-Català-Donky, de l'exercit dels EE.UU.
El burro català és una espècia protegida des de l'any 1970. Cosa molt necessària, ja que a partir de la revolucio industrial, el guarà va anar perden importància en el mon rural i el nombre d'exemplars no cessava de disminuir.
Actualment es poden recensar uns 400 exemplars. Lluny encara dels 1000 necessaris per a poder considerar aquesta espècie fora de perill.
El Totem.
Des de fa uns anys podem veure enganxada al vidre, o a la porta del darrera dels cotxes, la silueta del Burro català.
A l'origen d'aixo, dos companys de la bella vila de Banyoles (Catalunya sud), que varen tenir l'idea de crear aquest logo, que havia de servir al mateix temps, per ajudar a la promocio de la campanya de proteccio del burro català, i a desafiar aquella altra silueta negra, vestigi d'una antiga publicitat per una marca d'un "Brandi" espanyol: el Toro.
En aquells anys es podia veure en els paisatges catalans, a la vora de la carretera i sempre en una posicio una mica elevada la silueta del toro, simbol d'Espanya, que per els catalans és també simbol del centralisme i el record dels anys de dictatura.
El burro català, mitjaçant aquest logotip, poc a poc s'anat convertin en un dels simbols de la catalanitat, en un totem pels catalans, tal com ho poden ser els card pels escocessos, la rosa pels anglesos, o el cangur pels australians.
Foto : L'Ase transformat pels cotxes, en un testimoni magnètic d'identitat catalana!

Aucun commentaire: