De Cerbère au Pic Neulos et de la Tour Massana au Boulou. Histoire, Patrimoine monumental et Naturel. Vie quotidienne. Événements. Revues et Livres. Littérature. Gastronomie et Vins.

mercredi 16 septembre 2020

Gavina de Cotlliure un dia de festa

LA  GAVINA  DE  COTLLIURE  UN DIA DE FESTA
Par Armand Aloujes
     Cada dia, sobre el terrat de l’iglesia de Cotlliure, les gavines esperen l’arribada de les barques, per provar d’agafar algunes sardes !  Un dia, une d’elles, a prop del meu camí, va venir se posar, i m’ha dit : « Que fas aquí, com no vas a pescar, que el meus germans i jo podrem profitar de la teva pesqua, com cada dia !. : «  Avui, gavina, és la festa de Cotlliure. No has sentit tocar, totes les campanes del nostre campanar. Diguis als teus germans, qu’és la festa major, i que demà, si Deu ho vol, nos repartirem els peixos de les descas. Es entés, que per les gavines, no és dia de festa. Però m’ha dit ; » Si voleu que la festa no sigui esgarada, vos portarem del cel la nostra ajuda, per cercar tots els peixos que voleu agafar !
     Despres això, tothom va ser content, se va cantar pertot, la cançò del foment de Cotlliure. Sant Vicens de Cotlliure, nos va donar raò, quan se va ballar les mes guapes sardanes de la festa major. Sobre la nostre terre, país dels catalans, del nord de Perpinyà,fins la frontera, les bèsties i les gens, van viure com germans, sensa se disputar com dues bogaderes !
  Podem dir per molts anys, ja qu’és festa major, de guardar per sempre aqueixa tradició, i de menjar aquest dia, rosquilles i torrons, sense comptar,anxoves o cargols ; La gavina per avui deixem-la sobre el terrat ! Profitem de la festa, bevem a l’amistat, qu’en Vicens  fera un bo cremat.
I per molts anys.

Aucun commentaire: