De Cerbère au Pic Neulos et de la Tour Massana au Boulou. Histoire, Patrimoine monumental et Naturel. Vie quotidienne. Événements. Revues et Livres. Littérature. Gastronomie et Vins.

mardi 20 juillet 2021

El millor amic de l'home

EL  MILLOR  AMIC  DE  L'HOME ! Aloujes . A 

Fa temps, en Rossello, els mitjans de communicacio, no eren perfects. Els actors de l'époque, tenien problèmes, per guardar la llura activitat, dins el domeni dels transports publics Si un gran carretera.


Els y anave bé, no era l'ho mateix,amb les pistes,i carreteras estrets i mal tinguts que anaven de la part dels poples distenciats. Aquest trafic se feia per traccio hipomobila ; cavalls, matxus, burrus,que prenien tan bé  que mal aqueixes pistes, per trajinar gens o mercandéria. Per els treballs agricolas, calia carretes à duos o quatre rodes, furgons a caixes basculantes,i algunes macines tirades per una besti ! Per els serveis, viatges,trajets, y havia, correus, diligencias, carrosses, cotches per llugar .Societats de transport asseguraben, per étapas, la desserta dels grans allunyats per trajinar alimentacio, vins, carbo,i altre matérial !  Bé ! Tot l'ho que cal per la vida correnta

Com aurien fet sense aqueixes bestis i després, eren el environamen nostre, i se  pot dir, que feien partida de la familia.  La flaira dels fems,no genava ningo !  Passava les diadas dins els camps, i reliava l'estapla a la tardo ! Dins el Vallespir ; tenien molt treball, sobretot dins els  boscos de castanyers : i per fer les veremas baixaven a la costa  de Cotlliure a Cerbera. , orgullusos i dinyas, consciens del serveix que podien fer per els trajiners i vinyaters.


Dins el mateix temps,d'altres activitats se van fer. Aqui y avia el farer, l'ambotador,,el carrosser,,i bé entés,els carraters,cotxers, complément  a la bona marcha d'aquest trafic !

Pero ! Met aqui que el  cami de ferro arriva !  Facilitant el treball dels caballs que estan encara  indispensables. Sobretot,per la criada d'aqueixos animals, per els plaers, les passajades, i per la seleccio d'algunes races,per ameliorar la resserca del mes bo semental per les curses en  els hipodromas . L'atraccio del poble, per aquestes activitats, prove l'intrés sempré creixent per estas nobles animals : La força, l'intel-ligencia, la docilitat, tots aquestos atots, l'home s'en ha servit, i ha engendrat una certa complicitat i simpatia entre l'home i l'animal ! I que duri no més el millor amic de l'home.

Photos : Plage d'Argelès. Au village sur le pont de la Massana

Aucun commentaire: