De Cerbère au Pic Neulos et de la Tour Massana au Boulou. Histoire, Patrimoine monumental et Naturel. Vie quotidienne. Événements. Revues et Livres. Littérature. Gastronomie et Vins.

lundi 13 mai 2019

Albera Alberes El Pictograma


EL PICTOGRAMA DEL PARATGE NATURAL D’INTERÈS NACIONAL DE L’ALBERA. Revista Alberes Josep M Dacosta.
     Els espais naturals protegits es doten d’un símbol gràfic que els identifiqui. D’aquesta manera, mostren un tret característic del seu àmbit, fàcilment identificable per als habitants del territori i també que sigui reconeixible per als visitants.

     En molts casos, l’element seleccionat per representar-lo és un animal o planta emblemàtics d’aquella zona i fins i tot un paisatge.
     En el cas del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, creat en 1986 per protegir el faig i la tortuga mediterrània, es van presentar diverses propostes que incloïen aquests dos éssers vius en un mateix disseny. Finalment, en la reunió a Espolla del 12 de gener de 1994, es va acordar que s’aprovava la proposició de Josep M. Dacosta, que consistia en el perfil de la serralada de l’Albera, amb el núvol conegut com la Rufa “enganxat” al puig Neulós, cota màxima d’aquesta carena i símbol de tramuntana.
     Dacosta, que actualment és col·laborador de la revista Alberes, va descriure el logotip com la representació d’un fet únic a Catalunya: un núvol amb nom propi, que és indicador de que farà o està fent tramuntana. A més, aquest vent afecta la fauna i flora de l’espai protegit de l’Albera. Per una banda, doblega els faigs que creien a tocar el carener i tanmateix afavoreix el foc que incideix en la supervivència de la tortuga mediterrània. Els colors triats van ser els que reflecteixen el cel net i rutilant que deixa el vent del nord. Finalment els dissenyadors Martí Dacosta i Àlex Gifreu es van encarregar de fer realitat la proposta de logotip.

Aucun commentaire: